Zgaga nie jest niczym przyjemnym. Podczas charakteryzującego ją pieczenia w okolicy mostka oraz przełyku odczuwa się znaczący dyskomfort. Warto wiedzieć co na zgage wziąć, aby złagodzić te nikomu niepotrzebne dolegliwości.
Produkty, co na zgagę pomagają
Jeśli dolegliwości nie są jeszcze szczególnie nasilone lub nie utrzymują się uporczywie przez dłuższy czas, można spróbować domowych sposobów. Poszukując czegoś, co na zgage pomoże, pierwsze kroki warto skierować do własnej kuchni i tam często znajdzie się kilka rzeczy, które mogą przynieść ulgę.
Wśród nich znajdują się:
- imbir
- siemię lniane
- prażone migdały
- mleko
- maślanka
- kefir
- ocet jabłkowy
Jedną z takich rzeczy jest imbir, który jak wiadomo, absolutnie nie jest trudno dostępny. Jego popularność rośnie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dodaje się go do herbaty ze względu na rozgrzewające właściwości. Sięgając po niego ze względu na chęć złagodzenia odczuwalnych objawów zgagi, należy wziąć plasterek i żuć go przez czas kilku minut. Dzięki temu w mniejszym stopniu odczuwa się zjawisko pieczenia. W podobny sposób działają prażone migdały, je również można spokojnie przeżuwać. Dla osób, które wolą coś wypić niż żuć jak gumę, dostępnych jest także kilka opcji właśnie w postaci pitnej. Można, chociażby wlać łyżeczkę octu jabłkowego do normalnej, niegazowanej szklanki wody w temperaturze pokojowej i wypić normalnie tak, jak pije się zwyczajną wodę. Do tego można dodać także odrobinę miodu, dzięki czemu poprawi się smak wody, a przy tym wzbogaci cały napój o właściwości kojące dla przełyku i oskrzeli. Sam ocet redukuje poziom kwaśności w żołądku.
Niepożądane elementy w diecie
Obecność zgagi nie jest zjawiskiem całkowicie przypadkowym. Warto wiedzieć co na zgage wpływa, aby unikać tego, jeśli już zauważy się do niej skłonność. Wśród niepożądanych produktów znajdują się przede wszystkim:
- napoje gazowane
- napoje z kofeiną w składzie
- alkohol
- ostre i tłuste potrawy
- czekolada
- cebula
O ile z większości osoby cierpiące na zgagę zdają sobie sprawę, o tyle czekolada i cebula mogą wywoływać zdziwienie. Ich obecność na tej czarnej liście wynika z rozluźniającego wpływu na zwieracz przełyku. Ważne jest nie tylko to, czego się nie je, ale także to jak i jak często spożywa się właściwe posiłki. Obowiązuje tutaj generalna zasada, by jeść częściej, lecz w mniejszych ilościach. Przy tym nie należy popijać, a należy za to zadbać o właściwą, to znaczy wyprostowaną pozycję ciała. Ostatniego w ciągu dnia posiłku nie należy spożywać później, niż w ciągu trzech godzin przed położeniem się do spania.