Selen – dlaczego jest ważny dla zdrowia?

Selen – dlaczego jest ważny dla zdrowia?

Dla utrzymania zdrowia oraz dobrego samopoczucia, konieczne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki makro- i mikroelementów. Jednym z kluczowych, dla naszego zdrowia, mikroelementów jest selen. Według badań międzynarodowych towarzystw medycznych, w Europie (w tym w Polsce) występuje niedobór selenu i konieczność jego suplementacji.

Rola selenu w organizmie

Selen pełni w naszym organizmie bardzo ważne funkcje. Jest składnikiem ważnych enzymów i hormonów, reguluje wiele procesów fizjologicznych.

  • Obecny jest w „zmiataczach” wolnych rodników – selen ogranicza starzenie się organizmu.
  • Pełni istotną funkcję w profilaktyce antynowotworowej (przeciwdziała rozwojowi nowotworów skóry, prostaty, płuc, jelita grubego).
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i układu krążenia.
  • Warunkuje prawidłowe działanie układu odpornościowego.
  • Właściwy poziom selenu, przeciwdziała poronieniom i przedwczesnym porodom.
  • Odpowiada za syntezę testosteronu oraz właściwą kondycję i ruchliwość plemników.
  • Niski poziom selenu istotnie łączy się ze stanami lękowymi, depresją i chorobą efektywną dwubiegunową.
  • Szczególnie wrażliwym na niedobór selenu, organem jest tarczyca – niedobór selenu odpowiedzialny jest za chorobę Hashimoto.

Źródła selenu

Selen obecny jest w następujących produktach spożywczych:

  • mięso, ryby,
  • mleko, nabiał,
  • przetwory zbożowe,
  • orzechy (orzechy brazylijskie, nerkowce),
  • grzyby, drożdże,
  • warzywa i owoce (kapustne, czosnek, cebula, szparagi, soczewica, kukurydza).

Zawartość selenu w warzywach i owocach uzależniona jest od dostępności tego pierwiastka w glebie, w której były one uprawiane. W Polsce dominują gleby ubogie w selen, więc jeśli nie jest on dostarczany roślinom w formie nawozu, to jego zawartość w płodach rolnych również będzie niska.

Czym suplementować selen?

W Polsce zapotrzebowanie na selen, w przypadku osoby dorosłej wynosi 45 μg/dobę. Zapotrzebowanie dla kobiet w czasie ciąży wynosi 60 μg/dobę, a dla kobiet karmiących piersią- 75 μg/dobę. Aby zapewnić odpowiednią dzienną dawkę selenu, nie wystarczy jedynie dieta bogata w źródła tego mikroelementu. Konieczna jest suplementacja w formie preparatów.

Szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i właściwej kondycji układu odpornościowego oraz tarczycy jest jednoczesne przyjmowanie selenu i cynku. Połączenie tych dwóch pierwiastków pomaga zmniejszyć wole i ograniczyć nadczynność tarczycy. Warto sięgać po preparaty zawierające selen i cynk pochodzący z naturalnych źródeł.  Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających połączenie selenu i cynku, np.: Bio-selen cynk, Seledrop- selen +cynk, Medverita Selen + Cynk.