Jak dbać o płytki ceramiczne w kuchni?

Jak dbać o płytki ceramiczne w kuchni?

Płytki ceramiczne w kuchni pełnią dwa ważne zadania. Po pierwsze dekorują, a po drugie chronią przed zachlapaniem i zabrudzeniem. Umieszcza się je w ciągu roboczym, nad zlewem i kuchenką. Jeśli jednak nie zadbasz prawidłowo o ich czystość, wtedy mogą matowieć.

W jaki sposób dbać o płytki ceramiczne?

Utrzymanie porządku w przestrzeni kuchennej to podstawa. W kuchni, w której jest czysto, milej się pracuje i spędza czas z bliskimi. Zadbaj więc o płytki ceramiczne w taki sposób, aby nie były widoczne na nich żadne smugi i inne zanieczyszczenia. Jak to zrobić? Masz dwie możliwości. Możesz wybrać jeden z dostępnych w sklepach z chemią gospodarczą detergentów lub przygotować samodzielnie ekologiczny preparat. To drugie rozwiązanie jest bardzo opłacalne także ze względów finansowych.

Ściereczki kuchenne i domowe preparaty

Priorytetem jest dobrej jakości detergent, który możesz sporządzić na bazie octu i wody. Z tych dwóch składników przyrządzisz domowy środek do czyszczenia ceramiki, który świetnie sobie poradzi ze smugami i brudem. Co więcej, płytki zostaną idealnie nabłyszczone. Po dokładnym przetarciu ich taką mieszanką wystarczy je tylko osuszyć. Do mycia, jak i osuszania płytek niezbędne są dobrej jakości ściereczki kuchenne. Powinny być bardzo chłonne i szybkoschnące, aby efekty Twojej pracy były szybko zauważalne.

Druga ekologiczna mieszanka czyszcząca składa się z octu i sody. Równie dobrze działa preparat stworzony z sody i wody. Jeśli chcesz wyczyścić kafelki, dodaj większą ilość wody, a jeśli masz zamiar czyścic fugi, dodaj jej mniej. Do jasnych płytek warto zastosować kwasek cytrynowy, który poradzi sobie z zabrudzeniami.

Najlepsze będą ściereczki kuchenne bawełniane. Materiał ten jest niezwykle miękki i higroskopijny. Alternatywnie możesz zdecydować się na ręczniki do kuchni frotte lub z mikrowłókna. Każdy z tych materiałów jest odpowiedni do kontaktu z wodą i odporny na uszkodzenia. Pamiętaj, że o ściereczki kuchenne należy dbać, piorąc je regularnie w temperaturze nie większej niż 60 stopni. Nie może to być też za niska temperatura, ponieważ na materiale znajdują się liczne bakterie.

Dobry środek do czyszczenia i pomogą Ci zachować porządek w kuchni. Pamiętaj jednak, aby nie dopuszczać do trwałych zabrudzeń, które o wiele gorzej schodzą i wygadają nieestetycznie.