Odchudzanie w skuteczny sposób - porady na forum
Płyta grzewcza
Foto: Pytamsię.pl

Płyta grzewcza

Co lepsze płyta ceramiczna czy indukcyjna? Czy warto kupić płytę indukcyjną?

Czy warto kupić płytę elektryczną?

W nowoczesnym budownictwie coraz częściej odchodzi się od gazu na rzecz kuchenek elektrycznych. Czym zatem różnią się płyty grzewcze i na co zwracać uwagę przy zakupie?

Płyta indukcyjna i elektryczna (ceramiczna) wygląda z wierzchu bardzo podobnie – czarna, gładka tafla z zaznaczonymi polami grzewczymi. Tafla ta wykonana jest ze specjalnego hartowanego szkła witroceramicznego, które jest odporne na uszkodzenia i zarysowania oraz na wysokie temperatury. Jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości - czyści się ją łagodnymi detergentami, miękką szmatką i czystą wodą bez użycia proszków czy żrących substancji. Do usuwania przypalonych plam używa się specjalnej drapaczki. Warto w tym miejscu wspomnieć, że gotowanie na obu typach płyt grzewczych eliminuje tłuste osady, które zawsze towarzyszą gotowaniu na gazie. Różnice pomiędzy płytą elektryczną i indukcyjną kryją się w środku. Płyta elektryczna wyposażona jest w grzałki rozgrzewane przez prąd. Grzałki te przekazują ciepło polu grzewczemu, a ono dalej przekazuje je garnkowi. Tego typu płyty bardzo długo utrzymują ciepło. Warto nadmienić, że do płyty grzewczej można używać wszystkich typów garnków, tj. aluminiowych, metalowych czy emaliowanych. Nie trzeba zatem ponosić dodatkowych kosztów – kupować innego zestawu garnków, tak jak w przypadku płyty indukcyjnej.

Płyta ceramiczna rozgrzewa pole grzewcze do czerwoności. Natomiast indukcja nie emituje żadnego światła. Płyta ceramiczna rozgrzewa pole grzewcze do czerwoności. Natomiast indukcja nie emituje żadnego światła. Foto: sxc/Ayla87
Płyta indukcyjna, natomiast, wytwarza pole elektromagnetyczne wzbudzające prądy wirowe, które zamieniają się w ciepło w wyniku oporności elektrycznej. W ten sposób nagrzewa się sam garnek stojący na polu grzewczym. Pole grzewcze też się rozgrzewa – zwrotnie, pobiera ciepło od garnka. Minusem indukcji jest to, że nie powinny jej używać osoby z rozrusznikiem serca, gdyż może ona zakłócać jego pracę. Natomiast, wielkim plusem indukcji jest to, że rozpoznaje ona to, co znajduje się na polu grzewczym i nie rozpocznie grzania, jeżeli nie wykryje garnka. Ponadto, ostrzega użytkownika migającym czujnikiem, że pole grzewcze ma wysoką temperaturę i nie powinno się go jeszcze dotykać lub czyścić. Do płyty indukcyjnej trzeba zakupić specjalne garnki i patelnie wykonane ze stali ferromagnetycznej. Na szczęście coraz więcej pojawia się ich na rynku i jest w czym wybierać.
Według przeprowadzonych testów na płycie indukcyjnej gotuje się o około 30 proc. szybciej, więc zużywa się mniej energii (zarówno płyta indukcyjna jak i elektryczna pobierają tyle samo prądu). Przykładowo, litr wody gotuje się na płycie indukcyjnej od 3 do 4 minut, podczas gdy na płycie elektrycznej ok. 7-8 minut. Oczywiście, jeżeli chodzi o oszczędności, to wszystko zależy od tego jak dużo gotujemy i dla jak licznej rodziny. Przed zakupem płyty ceramicznej lub indukcyjnej warto zapoznać się z rankingiem popularności. Autor: Dee:)   (8.08.2011)


Tematyka płyta grzewcza płyta indukcyjna płyta elektryczna gotowanie na indukcji pole grzewcze sprzęt kuchenny sprzęt agd

Płyta grzewcza opinie

gość (10.08.2011 / 08:48)

Moja indukcja gotuje wodę w 2,5 minuty na największym polu i na 9 stopniu. Jest super!!!

Podobno na indukcji można używać także g... Gość (12.08.2011 / 09:14)

Podobno na indukcji można używać także garnków emaliowanych - powoli wraca na nie moda. Jednak mają one cienkie dno i mogą być mniej praktyczne podczas gotowania - szczególnie na niższych nastawach kuchenki, w których indukcja przerywa impulsy (kto już gotował na indukcji wie o czym piszę).

joo (26.08.2011 / 10:15)

ja wolę indukcję, na płycie grzewczej jest więcej strat ciepła.

Płyta indukcyjna ma bardziej skomplikowa... antyspec (26.08.2011 / 10:37)

Płyta indukcyjna ma bardziej skomplikowaną budowę (nie ma grzałek). Wydawać się może, że jest więcej elementów możliwych do zepsucia. Zwykła płyta grzewcza bazuje już na \"dotykowym\" sterowaniu, więc nie ma to wielkiej różnicy. Ważna jest jedynie długa gwarancja!

chantall (27.11.2011 / 18:31)

ja od lat mam płytę indukcyjną i jestem bardzo zadowolona. Bezpieczna i skraca czas gotowania.

Każdy garnek o właściwościach magnetyczn... Klexxxus (4.03.2012 / 21:53)

Każdy garnek o właściwościach magnetycznych się nadaje do gotowania na płycie, warunkiem jest tylko równe, płaskie dno. Nawet jeśli nie będzie ono idealnie płaskie, to najwyżej wydajność będzie mniejsza. Ale do gotowania doskonale nadają się garnki emaliowane, z mojego doścwiadczenia, a sprawdzałem ze stoperem w rece, czasem gotuje się w nich szybciej niż w tych niby specjalnych garnkach. Autor artykułu objasnia to tak, jakby nie miał pojęcia o czym pisze - znaczy nie uważał w szkole na lekcjach fizyki.

Niestety w bloku nie ma siły potrzebnej ... Ewa (16.08.2012 / 13:06)

Niestety w bloku nie ma siły potrzebnej do indukcji i chociaż chciałam indukcyjną, będę zmuszona kupić ceramiczną

Do tej pory byłam zadowolona z mojej pły... Renata (18.10.2012 / 11:52)

Do tej pory byłam zadowolona z mojej płyty(użytkuję prawie dwa lata) ale jakiś czas temu zauważyłam, że robi się gorąca nie tylko na palnikach lecz cała płyta. Gdy moc jest maksymalna 9 lub mniejsza moc ale dłuższe użytkowanie palników) to płyta jest tak ciepła, że nawet pola przeznaczone do sterowania są gorące. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co może być tego przyczyną, gdzie szukać wady lub usterki. Proszę o pomoc w tej sprawie.

Witam, na pewno tak nie powinno być ja... Gość (18.10.2012 / 15:57)

Witam,
na pewno tak nie powinno być jak opisujesz, płyta nie może się nagrzewać cała, bo może dojść do uszkodzenia panelu sterowania a wtedy klapa - po płycie. Warto zapytać w serwisie albo u prywatnego elektronika. Moja płyta też się nagrzewa ale bardzo delikatnie i tylko w obrębie danego palnika - wtedy to jest bezpieczne. Sprawdź czy masz jeszcze gwarancję - wtedy łatwiej będzie reklamować. Pzdr

Witam i dziękuję za odpowiedz. Właśnie d... Renata (19.10.2012 / 08:04)

Witam i dziękuję za odpowiedz. Właśnie dlatego pytam na forum, gdyż "boksuję" się z serwisantem. Pan wymienił już panel sterowania i tłumaczy mi, że to normalne, że płyta się grzeje bo szkło przewodzi prąd( nie jest to płyta indukcyjna tylko ceramiczna) Próbuje zrobić ze mnie "blondynkę" a ja wiem, że na początku tak nie było. Po wymianie sterownika nic się nie zmieniło, nadal rozgrzewa się cała. Nie wiem tylko co może być tego powodem, przebicia prądu na płycie nie ma. Twoja odpowiedz utwierdza mnie w przekonaniu, że jednak ja mam rację, niestety na tą chwilę nie umiem jej udowodnić, ale cóż będę szukać dalej.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Witam, nie wiedziałam że chodzi o płytę ... Gość (20.10.2012 / 10:16)

Witam, nie wiedziałam że chodzi o płytę ceramiczną. Niestety nie mam z nimi doświadczenia, dlatego też nie jestem pewna, czy dobrze się wypowiedziałam w tej sprawie. Być może tak właśnie ma być że się rozgrzewa wszystko wokół pola grzewczego. U moich znajomych płyta ceramiczna się nie rozgrzewała jak coś się na niej gotowało. Wiem natomiast, że w przypadku indukcji nic prócz pola grzewczego nie może się nagrzewać, a na pewno nie do "gorąca." Ja bym się poradziła jakiegoś elektronika i zapytała w sklepie. Pzdr

Plyta ceramiczna MOŻE SIĘ NAGRZEWAĆ CALA... Marjo (24.11.2012 / 01:57)

Plyta ceramiczna MOŻE SIĘ NAGRZEWAĆ CALA, jeżeli było coś gotowane na wszystkich palnikach, lub na dużym nasileniu prądu. Jest to zupełnie normalne, dlatego wszystkie płyty ceramiczne mają WSKAŹNIK, że płyta jest jeszcze gorąca. Jest to normalny przepływ ciepła ze zródła poprzez ceramikę na płytę, zależnie od siły produkowanego ciepła i od wartości płyty ceramicznej.
Inna natomiast jest sprawa przy płycie indukcyjnej, przy której nie przepływa żaden prąd, tylko garnek nagrzewa się, więc może być ciepła tylko z powodu garnka.

W chwili nudów przed kompem wyjaśnię Wam... Gość (26.11.2012 / 13:12)

W chwili nudów przed kompem wyjaśnię Wam to, jestem elektrykiem, więc do rzeczy:
W indukcji działają jeszcze inne siły które ten garnek rozgrzewają ale głowy nie będziemy sobie zawracać.
Zwykła płyta musi rozgrzać własną spiralę, później szkło a dopiero jak to się rozgrzeje to zaczyna nam grzać garnek, indukcja grzeje od razu garnek
Płyta ceramiczna rozgrzeje poboczne pola i zaczną nam świecić wskaźniki że są rozgrzane, bo ciepło ze spirali oprócz naszego garnka rozgrzewa całe szkło. Tracimy energię, \\\"Renata szkło nie przewodzi prądu ale ciepło i masz ciepłą cała ceramikę\\\"
Wróćmy do indukcji:
Płyty są dużej mocy i mamy jeszcze \\\"BOSTER\\\" w niektórych typach płyt - o co w tym chodzi:
Macie czajnik bezprzewodowy, ma grzałkę około dwa kilowaty a gotujecie na nim herbatę, dlaczego używacie urządzenia co żre tyle prądu do gotowania herbaty czy kawy i uważacie że jest to oszczędność?
Macie rację - zużywa dużo prądu ale straty ciepła są małe i to nam się opłaca. Czajnik szybko zagotuje wodę (małe straty ciepła) i mniej energii w sumie zużyjemy. Tak jest i z płytą indukcyjną, nie tracimy ciepła na grzanie szkła tylko na to co gotujemy - to tak po chłopsku bo i tak straty są.
Teraz o garnkach - nie prawda że garnki są drogie, są w podobnej cenie co zwykłe garnki a poza tym wszystkie garnki emaliowane nadają się do indukcji. Nie nadają się garnki aluminiowe ale używanie tych garnków jak i sztućców nie jest zdrowe ale to inna broszka.
Poza tym jest jeszcze utrzymanie płyty w czystości:
Gotujemy i nam wykipi - płyta ceramiczna nam to pali a indukcja wysuszy bo tylko ciepło oddane do szkła od garnka rozgrzało te szkło i wystarczy przetrzeć szmatką i ścierką a szkło błyszczy jak psu ja......ca
mój adres email (na pewno będę tego żałował) bodi37@gmail.com
jak masz pytania to napisz ale czytam pocztę tak raz na tydzień

as (9.01.2013 / 15:20)

oby więcej takich elektryków!

Przeprowadzam się własnie do nowego mies... adi (12.02.2013 / 12:23)

Przeprowadzam się własnie do nowego mieszkania.
Kuchnia jest gotowa ,ale brakuje płyty grzejnej .
Jest instalacja elektryczna pod płyte i rura gazowa(bez podpisanej umowy z gazownia).
Stoje przed wyborem : Gaz /indukcja .
O ceramice nie wspominam bo jest nie ekonomiczna.
Gotuje mało , mam świadomośc zalet indukcji .
Ciekawi mnie jedynie czy przy instalacji 230V indukcja bedzie mniej wydajna ,a przez to mniej ekonomiczna ?

ja mam płytę indukcyjną do zabudowy Whir... nenufarek (19.02.2013 / 11:18)

ja mam płytę indukcyjną do zabudowy Whirlpool. Ten rodzaj jest chyba najbardziej efektywny, poza tym bezpieczny. Mam w domu dwójkę maluchów, dlatego kwestia bezpieczeństwa jest dla mnie niezwykle ważna.

inka (26.06.2013 / 12:02)

Faktycznie indukcja jest najbardziej opłacalna.

Możliwość dodawania komentarzy czasowo wstrzymana.


Płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna

Wady i zalety. Jak płyty indukcyjne ekonomicznie użytkować? Jak gotować na płycie indukcyjnej? Jak zaoszczędzić gotując na płycie indukcyjnej?
Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy

Jaki ekspres ciśnieniowy kupić? Ekspres ciśnieniowy - poradnik Jaki ekspres kupić?
Zmywarka do naczyń

Zmywarka do naczyń

Jaką zmywarkę kupić? Zmywarka - czy warto kupić? Zmywarki do zabudowy - opinie.
Robot kuchenny

Robot kuchenny

Jaki wybrać robot kuchenny? Jaki blender kupić? Jakiego robota kuchennego kupić?
Ekspres do kawy

Ekspres do kawy

Jaki ekspres do kawy?
Blender i mikser

Blender i mikser

Co lepsze blender czy mikser?
Okap kuchenny

Okap kuchenny

Jaki okap kuchenny kupić? Po co nam okap kuchenny? Czy warto kupić okap kuchenny?

Lodówka energooszczędna

Jak oszczędnie używać lodówki? Jak zaoszczędzić na lodówce? Jak zmniejszyć zużycie prądu przez lodówkę?
Lodówka

Lodówka

Jaką lodówkę kupić? Jaką lodówkę polecacie? Jaką lodówkę wybrać?

Odkurzacz wodny

Czy warto kupić odkurzacz wodny?
Domowy depilator laserowy

Domowy depilator laserowy

Jak mieć gładkie nogi? Czy kupić depilator laserowy? Jak pozbyć się włosków?

Depilator laserowy

Jaki depilator laserowy kupić? Jaki depilator laserowy jest skuteczny?
Ławka do brzuszków

Ławka do brzuszków

Jak mieć płaski brzuch? Jak mieć kaloryfer na brzuchu? Jak ujędrnić brzuch?
Ta strona stosuje pliki cookies w celu poprawnego działania niektórych funkcji. Korzystanie ze strony z włączoną obsługą plików cookies (domyślne ustawienie większości przeglądarek internetowych) oznacza, że będą one umieszczane w Państwa komputerze (tzw. urządzeniu końcowym). Kliknij, by dowiedzieć się więcej o tzw. ciasteczkach...