Odchudzanie w skuteczny sposób - porady na forum

Przyrządzanie warzyw

Jaki sposób przyrządzania potraw jest najzdrowszy? Który sposób przyrządzania potraw pozwoli zachować najwięcej składników odżywczych?

Jaki sposób przyrządzania warzyw jest najzdrowszy?

Przyrządzanie warzyw

Powszechnie wiadomo, że najzdrowiej jest jeść surowe warzywa. Nie wszystkie oczywiście. Surowego kalafioru czy ziemniaków jeść nie wolno, ponieważ możemy się zatruć. Najprostsze jest gotowanie, jednakże wtedy warzywa tracą większość swoich cennych witamin.

Możemy spróbować gotować na parze, co bez wątpienia jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowania potraw. Można podpiec warzywa na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie poddusić w odrobinie wody. Ciekawym pomysłem wydaje się także pieczenie warzyw w folii z dodatkiem przypraw oraz masła. Wtedy ich smak jest o niebo lepszy niż zwykle gotowanych w garnku. Latem, jeżeli mamy ku temu możliwość, spróbujmy upiec warzywa na grillu. Aby nie były suche, mdłe i nie przypalały się możemy natrzeć je specjalną marynatą sporządzoną z dowolnych przypraw lub zwykle posmarować oliwą z oliwek. Nie obawiajcie się nadmiaru tłuszczu, który po rozgrzaniu skapie na brykiet. Takie warzywa nie tylko pięknie pachną, ale także są niskokaloryczne i wyśmienicie smakują. Autor: Dee:)   (8.07.2009)


Tematyka warzywa gotowane grillowane na parze witaminy składniki odżywcze marynata

Przyrządzanie warzyw opinie

amandzia (18.02.2010 / 19:44)

na parze

Wymieniłaś wszystkie najbardziej zdrowe ... xxl9 (22.03.2010 / 18:18)

Wymieniłaś wszystkie najbardziej zdrowe sposoby przyrządzania warzyw. Dodatkową zaletą np. gotowania warzyw na parze jest ta, że nie tracą one swoich kolorów, ani nie przenikają się smakiem. No i oczywiście nie musisz ich posypywać tzw. "białą śmiercią" czyli solą! Brawo za propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

sory ale warzywa zielone gotowane na par... anita (3.06.2011 / 18:14)

sory ale warzywa zielone gotowane na parze tracą kolor, jedyny sposób na ładny kolor podczas gotowsnia jest dodanie do wody szczypty sody.

Pieczenie w foli aluminiowej jest niezdr... Gość (5.12.2012 / 17:56)

Pieczenie w foli aluminiowej jest niezdrowe, ponieważ przy wysokiej temperaturze do żywności może dostawać się glin, który może prowadzić do różnych zaburzeń zdrowotnych.

Możliwość dodawania komentarzy czasowo wstrzymana.


Zdrowie zimą

Zdrowie zimą

Jak dbać o zdrowie w okresie zimowo - wiosennym? Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu? Czy stosowanie suplementów diety pomaga nam się uodpornić?
Kalorie w produktach

Kalorie w produktach

Ile kalorii mają produkty?
Grillowane warzywa

Grillowane warzywa

Jak przygotować warzywa z grilla? Ciekawe przepisy na grilla? Jak grillować warzywa?
Soki warzywne

Soki warzywne

Jak przygotować soki warzywne?
Witamina A

Witamina A

Dlaczego witamina A jest nam potrzebna? Gdzie znajdziemy witaminę A? Jak działa witamina A?
Wegetarianizm

Wegetarianizm

Czy wegetarianizm jest zdrowy? Czy wegetarianizm jest bezpieczny? Czy warto zostać wegetarianinem?

Ryba po Grecku

Jak zrobić rybę po Grecku?
Owoce morza

Owoce morza

Czy owoce morza są tak wartościowe jak ryby? Jakie składniki zawierają owoce morza?
Suplementy diety

Suplementy diety

Czy suplementy diety mogą szkodzić? Czy nadmiar witamin może szkodzić? Czy zażywać preparaty witaminowe?
Soki warzywne

Soki warzywne

Ciekawe przepisy na soki warzywne? Z jakich warzyw zrobić sok? Jak zrobić sok warzywny?

Pielęgnacja skóry

Jak pielęgnować skórę w mieście? Jak przeciwdziałać starzeniu się skóry? Jak dbać o cerę?
Soki owocowe i warzywne

Soki owocowe i warzywne

Dlaczego powinniśmy pić soki owocowe i warzywne? Czy warto pić soki warzywne i owocowe?

Stres a cera

Czy stres piękności szkodzi? Jak stres wpływa na cerę? Dlaczego stres szkodzi urodzie?
Ta strona stosuje pliki cookies w celu poprawnego działania niektórych funkcji. Korzystanie ze strony z włączoną obsługą plików cookies (domyślne ustawienie większości przeglądarek internetowych) oznacza, że będą one umieszczane w Państwa komputerze (tzw. urządzeniu końcowym). Kliknij, by dowiedzieć się więcej o tzw. ciasteczkach...