Odchudzanie w skuteczny sposób - porady na forum

Filety z łososia

Jak przygotować łososia?

Jak przyrządzić filety z łososia?

Filety z łososia

Łosoś to bardzo delikatna ryba o charakterystycznym różowym mięsie. Jest uważany za wykwintną rybę o unikalnym smaku.

Jeżeli kupiliśmy filety, to dobrze jest oczyścić je ze skóry (chyba że ktoś ją lubi jeść). Następnie przygotowujemy zalewę. Rozgniatamy czosnek, zalewamy oliwą z oliwek lub innym tłuszczem, dosypujemy przyprawę do ryb, wyciskamy sok z cytryny i ewentualnie przyprawiamy koperkiem. Pamiętajmy, że nie trzeba już solić, gdyż przyprawa do ryb zawiera także sól. Kiedy marynata jest gotowa, wcieramy ją w łososia i wstawiamy go do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wykładamy łososia na folię aluminiową, zawijamy i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Ilość przypraw zastosowanych przez nas zależy od ilości filetów. Nie przesadzajmy jednak z czosnkiem, bo może on zatrzeć smak mięsa łososia. Tak upieczony łosoś jest pyszny, aromatyczny, delikatny i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz swój przepis na łososia, to napisz. Wszelkie rady w tym temacie będą mile widziane :) Autor: Dee:)   (29.04.2009)


Tematyka filety filety z łososia łosoś czosnek przyprawy marynata

Filety z łososia opinie

Gość (21.05.2009 / 20:01)

Pyszny jest łosoś z grila. Piecze się go... luu (25.05.2009 / 22:34)

Pyszny jest łosoś z grila. Piecze się go w folii a potem polewa sosem koperkowym. Pychaaa

bardzo dobry jest filet w białym sosie p... sylwia (24.01.2010 / 12:17)

bardzo dobry jest filet w białym sosie podawany z zieloną fasolką szparagową jadłam na sylwestra pycha!

Ja przygotowuje łososia w piekarniku par... Karol (27.02.2010 / 11:50)

Ja przygotowuje łososia w piekarniku parowym, dzięki temu nie muszę zawijać w folię.
Posypuję ziołami wzdłuż - majeranek, papryka czerwona słodka, bazylia. Oczywiście solę nieco i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.
Filet jest pyszny, delikatny i rozpływa sie w ustach. Dla osób które lubią wyraziste smaki proponuje pokropic cytryną.
Jeśli chcecie inne fajne przpisy to piszcie

Paulina (29.10.2010 / 12:57)

Ja piekę w piekarniku w foli alu. pod pi... Hubertos (13.10.2011 / 19:04)

Ja piekę w piekarniku w foli alu. pod pierzynką z koperku, z masełkiem z czosnkiem i plasterkiem cytryny, sól, pieprz ew. przyprawa knora w słoiczku (suszone pom. czosnek i zioła) pysia!!

blondi (26.03.2012 / 22:23)

a ja nie wiem jak przygotować fajnie łososia ale widze że tu fajne pomysły są

aro (13.04.2012 / 09:55)

pio (16.04.2012 / 12:46)

A jaka powinna być tem. w piekarniku ??

jaką przyprawę do ryb się dodaje? człowi... walldick (7.05.2012 / 06:43)

jaką przyprawę do ryb się dodaje? człowieku!
jeśli już masz przyprawę to ma ona glutaminian co ją dyskwalifikuje jako dodatek do łososia - glutaminian jest dla macdonalds! nie dla vegety, kucharków i innych wynalazków! tylko proste i naturalne dodatki jak oliwa, koper, czosnek i tym podobne...

glutaminianowi mówimy zdecydowane NIE! a... sonia (14.06.2012 / 12:57)

glutaminianowi mówimy zdecydowane NIE! ale jest przyprawa do ryb która nie ma owego specyfiku, glutaminianu sodu nie dodaje pewna węgierska firma, przyprawy nieco drozsze ale dostępne powszechnie. ja je uwielbiam, są na bazie ziół i warzyw. polecam do ryb i innych mięs

Widzę że macie ciekawe pomysły na smaczn... Izul (3.08.2012 / 01:38)

Widzę że macie ciekawe pomysły na smaczne rybki:) na pewno coś wypróbuję bo dawno rybki nie jadłam:) najsmaczjniejszy łosoś to taki, ze filet skrapiamy cytrynką i pieczemy 20 min, mieszamy oliwę z czosnkiem i dużą ilością koperku. Reszta składników wedle uznania, np masełko:) smacznego i pozdrawiam:)

sandra (17.10.2012 / 13:05)

ale smaczny

Gość (10.12.2012 / 15:31)

najlepszy jest filet z łososia podawany na pieczarkach wcześniej podsmażonych - polecam

Moim zdaniem przyprawa do ryb jest tu ni... Marek (24.12.2012 / 10:01)

Moim zdaniem przyprawa do ryb jest tu nie na miejscu ponieważ psuje cały smak, wystarczy sól pieprz skropić go cytryną i posypać delikatnie koperkiem to jest wystarczające

Możliwość dodawania komentarzy czasowo wstrzymana.


Przyrządzanie ryby

Przyrządzanie ryby

Jak przygotować smaczną rybę?
Miód z kurczakiem

Miód z kurczakiem

Czy miód pasuje do kurczaka?
Klopsy drobiowe

Klopsy drobiowe

Jak zrobić klopsy z drobiu?
Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Jak upiec łososia na grillu? Jak zrobić łososia na grillu?
Grillowane warzywa

Grillowane warzywa

Jak przygotować warzywa z grilla? Ciekawe przepisy na grilla? Jak grillować warzywa?
Przyrządzanie warzyw

Przyrządzanie warzyw

Jaki sposób przyrządzania warzyw jest najzdrowszy? Który sposób przyrządzania potraw pozwoli zachować najwięcej składników odżywczych? Jaki sposób przyrządzania potraw jest najzdrowszy?

Ryba po Grecku

Jak zrobić rybę po Grecku?
Zdrowie zimą

Zdrowie zimą

Jak dbać o zdrowie w okresie zimowo - wiosennym? Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu? Czy stosowanie suplementów diety pomaga nam się uodpornić?
Skóra dłoni

Skóra dłoni

Jak domowym sposobem poprawić kondycję skóry dłoni? Jak ujędrnić skórę dłoni? Jak odmłodzić dłonie?
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Jak zrobić zupę grzybową?
Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dla kogo przeznaczona jest dieta śródziemnomorska? Czym jest dieta śródziemnomorska? Czy dieta śródziemnomorska jest skuteczna?

Naleśniki

Jak zrobić naleśniki czekoladowe?
Kalorie w produktach

Kalorie w produktach

Ile kalorii mają produkty?
Ta strona stosuje pliki cookies w celu poprawnego działania niektórych funkcji. Korzystanie ze strony z włączoną obsługą plików cookies (domyślne ustawienie większości przeglądarek internetowych) oznacza, że będą one umieszczane w Państwa komputerze (tzw. urządzeniu końcowym). Kliknij, by dowiedzieć się więcej o tzw. ciasteczkach...